Uienquiche met tijm en oude kaas

Uienquiche met tijm en oude kaas

Ingrediënten

– deeg voor hartige taart (plakjes van Koopmans of zelf maken)
– 50 g boter
– 1 kg uien
– 2 teentjes knoflook
– 4 tl tijm
– zwarte peper
– 3 el bloem
– 1 (groente)bouillonblokje (bedoeld voor 1 liter)
– 100 ml water
– 100 g geraspte oude kaas

Verder nodig
– grote soeppan met dikke bodem
– houten pollepel / spatel
– springvorm 24 – 28 cm
– evt. blindbakbonen

Bereiding

– verwijder de schillen van de uien en snijd ze in halve ringen

– zet een grote soeppan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe hier de boter in

– wacht tot de boter is gesmolten en een beetje pruttelt en doe dan alle uien in de pan 

– zorg dat je alles even goed aanbakt door goed te roeren en zet het vuur dan lager

– laat nu zo’n 40 minuten zachtjes doorbakken en roer om de 10 minuten even om (de uien zullen een beetje bruin worden en het zal een beetje aankoeken; dit hoort!)

– hak de knoflook fijn en voeg samen met de tijm toe aan de gebakken uien; laat eventjes meebakken

– voeg dan de bloem toe en laat al roerend zo’n 5 minuten meebakken zodat de bloem gaart

– voeg dan het bouillonblokje, 100 ml water en wat zwarte peper toe

– schraap lekker over de bodem zodat alle smaak meekomt en meng alles goed door elkaar 

– zet dan het vuur uit en laat het mengsel een beetje afkoelen, terwijl je de bodem van de quiche maakt

– verwarm de oven voor op 180 graden

– vet een springvorm in / bedek met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem en de randen; prik met een vork gaatjes in het deeg 

– vul de vorm met blindbakbonen, gedroogde bonen of droge rijst

– zet in de oven en laat 15 minuten blindbakken

– haal dan uit de oven en haal de blindbakvulling eruit

– vul met het uienmengsel en strooi de geraspte kaas erover 

– bak in 20 minuten gaar 

– je kunt de quiche meteen warm eten, maar koud is ‘ie ook erg lekker

– eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *