
Ingrediënten
De springrolls
– 20 rijstvellen
– 200 g tempeh
– ½ spitskool
– 300 g wortels
– 100 g taugé
– olie om in te bakken
– 2 el bruine basterdsuiker
– 3 bosuien
Marinade tempeh
– 3 cm gember
– 5 el ketjap manis
– 1 tl knoflookpoeder
– 1 tl uienpoeder
Dipsaus
– 4 el sojasaus
– 4 el pindakaas
– 3 el bruine basterdsuiker
– 100 ml kokosmelk
Bereiding
– begin met de marinade voor de tempeh: rasp of snijd de gember fijn en doe samen met de andere ingrediënten voor de marinade in een kom waar je alle tempeh in kwijt kunt
– snijd de tempeh in reepjes en doe in de kom met marinade; schep een paar keer om zodat alle reepjes goed gemarineerd worden
– snijd de spitskool fijn
– was de wortels en snijd deze julienne (kleine dunne reepjes)
– is de tempeh minimaal 10 minuten gemarineerd?; zet dan een wokpan (of anders een hapjespan of koekenpan) op het vuur met wat olie
– bak eerst alleen de tempeh voor 5 minuten
– voeg dan de wortel en spitskool toe en laat een paar minuten meebakken
– gooi als laatste de taugé erbij en laat nog eventjes bakken
– voeg 2 eetlepels bruine basterdsuiker toe en meng alles nog even goed door elkaar
– zet dan het vuur uit en laat even afkoelen
– maak ondertussen de dipsaus: doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje, zet op een middelhoog vuurtje en blijf goed roeren tot het een egale saus is geworden
– dan ga je aan de slag met de springrolls; mijn tactiek is om een bak klaar te zetten met warm water, waar ik steeds een rijstvel even in laat weken; wanneer ik een geweekt vel ga vullen, leg ik alvast weer een nieuw vel in het water, zodat ik steeds weer door kan
– leg de vulling in een soort horizontaal rechthoekje neer en zorg ervoor dat je links, rechts en aan de voorkant van het rijstvelletje zo’n 2 centimeter ruimte over hebt (en aan de achterkant veel meer); vouw eerst het vel links en rechts over de vulling, en rol de springroll dan zo strak mogelijk naar voren op (wel voorzichtig, want ze zijn fragiel)
– herhaal dit tot alle vulling en rijstvellen op zijn
– snijd de bosui in ringetjes en strooi over de springrolls
– serveer met de soja-pinda-dipsaus
– eet smakelijk!