
Ingrediënten
Voor de brownie
– 225 g pure chocolade (85% cacao)
– 50 ml slagroom
– 5 eieren
– 200 g donkere basterdsuiker
– 100 g kristalsuiker
– 200 g boter
– 70 g bloem
– 1 tl bakpoeder
– snuf zout
– 2 tl karamel essence
– 15 g cacaopoeder
Voor de karamellaag
– blikje gecondenseerde melk
– 50 g boter
– 2 el donkere basterdsuiker
– goeie snuf zout
– 150 choco crispies
Voor erbij
– ijs
– slagroom
Verder handig
– keukenmachine of een handmixer of elektrische garde plus mengkom
– magnetron
– springvorm 24/26 cm
– bakpapier
– steelpannetje
– grote bolle lepel
Bereiding
– verwarm de oven voor op 180 graden
– smelt de chocolade au bain marie
– haal daarna van het vuur en roer de slagroom erdoorheen
– mix in een mengkom de eieren met de basterdsuiker en de kristalsuiker
– doe de boter in een magnetronbestendig bakje en doe voor ongeveer 30 seconden in de magnetron zodat de boter zacht genoeg wordt om door het beslag te mengen; voeg toe aan de mengkom en mix er doorheen
– voeg dan het choco-slagroom-mengsel toe en draai er kort doorheen
– voeg daarna de bloem, het bakpoeder, het zout, de karamel essence en de cacaopoeder toe
– mix eventjes door tot het een egale massa is (niet langer dan nodig mixen)
– doe bakpapier in de springvorm en schep het beslag erin (beetje afstrijken met een spatel)
– bak 33 minuten in de voorverwarmde oven
– haal uit de oven en zet in de koelkast
– wacht in ieder geval een kwartier (maar langer mag ook) en ga dan verder met de karamellaag
– doe de gecondenseerde melk samen met de boter, de basterdsuiker en het zout in een steelpannetje op een redelijk laag vuurtje
– blijf de hele tijd goed roeren; op een gegeven moment gaat het pruttelen en voel je het dikker worden; het is klaar wanneer het ongeveer de dikte heeft van stroop
– haal van het vuur en laat eventjes afkoelen
– pak de brownie uit de koelkast en smeer de karamel er over uit
– strooi de choco crispies erover en strijk met de achterkant van een grote lepel over de crispies heen, zodat ze goed in de karamellaag komen te zitten en het een mooie egale bovenlaag wordt
– zet de brownie weer in de koelkast om de karamel op te laten stijven
– snijd in puntjes / stukken en serveer eventueel met een beetje ijs of slagroom
– eet smakelijk!