Sinaasappel cheesecake met limoen-dadelsaus

Sinaasappel cheesecake met limoen-dadelsaus

Ingrediënten

Voor de bodem
– 110 g oreokoekjes
– 110 g bastognekoekjes
– 70 g roomboter

Voor de vulling
– 600 g roomkaas
– 125 g sour cream
– roomvulling uit oreo’s
– 165 g suiker
– 3 eieren + 1 dooier
– 3 el bloem
– rasp van 1 sinaasappel
– 1 tl vanillepoeder
– snuf zout 

Voor de dadelsaus
– 8 medjoul dadels
– sap van 1 à 2 sinaasappels (100 ml)
– sap van 1 limoen (30 ml)
– 200 ml slagroom
– 1 el bruine basterdsuiker

Voor erop
– 2 sinaasappels

Verder nodig
– springvorm 24-26 cm
– bakpapier
– keukenmachine, handmixer of elektrische garde

Bereiding

Deze taart maak je een dag van tevoren, want hij moet lang in de koelkast staan. En eigenlijk is ‘ie op dag 2 en 3 nóg lekkerder. 🙂

– verwarm de oven voor op 130 graden 

– haal de vulling uit de oreokoekjes en houd apart in een bakje

– vermaal de oreo’s en de bastognes

– smelt de boter in een pannetje 

– bekleed ondertussen een springvorm met bakpapier

– boter gesmolten?; doe de gemalen koekjes in het pannetje en roer door de boter heen

– verdeel over de springvorm en strijk goed aan met de achterkant van een lepel

– zet eventjes in de koelkast en zet ‘m daarna voor 10 minuutjes in de oven 

– laat daarna een beetje afkoelen in de koelkast terwijl je de vulling maakt

– mix de roomkaas met de sour cream, de vulling van de oreo’s en de suiker

– voeg een voor een de eieren toe en mix ze er per stuk doorheen

– mix dan ook de dooier erdoorheen 

– voeg dan de bloem, de sinaasappelrasp, de vanillepoeder en het snufje zout toe; mix kort totdat het een egale massa is geworden 

– giet de vulling in de springvorm

– tik de springvorm een paar keer op het aanrecht; hierdoor klop je lucht uit de vulling zodat er geen scheur in de taart kan komen tijdens het bakken 

– bak 80 minuten in de voorverwarmde oven

– oventijd voorbij?; zet de ovendeur op een klein kiertje en laat de cheesecake anderhalf uur in de oven afkoelen

– zet de cheesecake daarna (afgedekt met vershoudfolie) in de koelkast tot de volgende dag


Dadelsaus

Je kunt de dadelsaus alvast voorbereiden en in de koelkast bewaren, maar je kunt ‘m ook gewoon maken wanneer je de taart gaat eten.

– haal de pitten uit de dadels en snijd ze in kleine stukjes 

– doe de dadels samen met het sinaasappelsap en citroensap in een steelpannetje en zet op een middelhoog vuurtje

– het wordt al snel een beetje sauzig; voeg na een paar minuten de slagroom en de basterdsuiker toe

– laat even pruttelen zodat de saus iets dikker wordt en haal dan van het vuur af; je kunt de saus warm en koud gebruiken


Taart afmaken

– snijd de sinaasappels in dunne plakken, snijd alle randen er vanaf en plaats op de bovenkant van de taart 

– haal de taart uit de springvorm, snijd in stukken en schep/schenk er wat saus overheen

– eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.