Restjes opmaken met behulp van je voorraadkast

Voedselverspilling restjes voorraadkast

Voedselverspilling: een groot probleem dat al lange tijd speelt en waar tegenwoordig steeds meer mensen en organisaties zich mee bezig houden. Initiatieven om voedsel dat niet meer verkocht mag worden te redden, samenwerkingen met supermarkten en restaurants en daarnaast vliegen de tips en tricks ons om de oren. Ik draag ook graag mijn steentje bij aan de vermindering van voedselverspilling, en dan met name op de voedselverspilling thuis.

We hebben allemaal wel eens restjes over van verse producten, zoals groenten en fruit, zuivel, eieren, brood, vlees(vervangers) en andere open verpakkingen. Bijvoorbeeld omdat een hele bloemkool of krop sla gewoon te veel is voor in je gerecht, omdat ze geen kleinere hoeveelheid crème fraiche of kaas hadden of omdat je een keer bij vrienden eet en daardoor je eigen ingekochte ingrediënten overhoudt. 

Voedselverspilling is hartstikke zonde en daarom probeer ik altijd te voorkomen dat er bij mij iets in de prullenbak verdwijnt. Ik heb veel houdbare producten in mijn voorraadkast en in de vriezer liggen, zodat ik vaak met behulp daarvan zonder boodschappen te doen nog een lekkere maaltijd kan maken met de verse producten die ik nog in huis heb. Zo lukt het me eigenlijk heel goed om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. 

Ik wil jou graag inspiratie geven om te zorgen dat er bij jou ook zo weinig mogelijk de prullenbak in gaat. Dat zal ik doen in de vorm van eigen voorbeelden. Wanneer ik bepaalde restjes over heb, maak ik hier een restjesmaaltijd van met behulp van houdbare producten die ik in huis heb (in de voorraadkast of in de vriezer). De ene keer wordt dit een curry, de andere keer wraps of soep, het ligt er maar net aan wat ik over heb aan verse producten en wat ik daar het beste mee kan maken. Zo laat ik je steeds zien wat ik standaard in huis heb voor het maken van verschillende gerechten in combinatie met restjes van verse producten.

Het wordt een langlopende blogreeks waar ik eens in de zoveel tijd een nieuwe blog voor zal schrijven. Zo geef ik jou hopelijk een helpende hand, waardoor jij straks zonder lang na te denken precies weet wat je met jouw restjes kunt doen. Ik ben zelf al heel benieuwd wat mijn eerste restjesmaaltijd zal zijn die ik met jou kan delen. 🙂

Liefs,
Eline


Wat kun je sowieso al doen tegen voedselverspilling?

– (open) voedingsmiddelen goed verpakken en bewaren; er zijn online overal tips te vinden over hoe je producten het beste kunt bewaren, op welke temperatuur je koelkast of vriezer het beste kan staan, welke producten je beter in of juist buiten de koelkast kunt bewaren etc. 

– als iets over datum is, kijk, ruik (en proef) dan eerst of het echt niet meer goed is; vaak blijven producten een stuk langer goed dan tot de houdbaarheidsdatum 

– check regelmatig je koelkast op open verpakkingen en je fruit-/groenteschaal op beurse plekken, zodat je weet wat als eerste op moet

– maak voordat je boodschappen gaat doen een boodschappenlijstje, zodat je niet veel meer in je mandje gooit dan je nodig hebt

– heb je een portie van een bereide maaltijd over?; eet deze de volgende dag als lunch of vries in voor later

– kook je wel eens te veel rijst of pasta?; weeg het dan eens af, zodat je daarna beter weet hoeveel je nodig hebt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *