Restjes opmaken #1 – zoeteaardappellasagne

Restjes opmaken met behulp van je voorraadkast - zoeteaardappellasagne

Hoi allemaal,

Vandaag deel ik dan eindelijk de eerste blog uit de reeks ‘Restjes opmaken met behulp van je voorraadkast’. Ik maakte een gerecht met groenten die ik over had, in combinatie met dingen uit de koelkast, de voorraadkast en de vriezer. 

Wat ik nog had liggen aan verse groenten: een paar zoete aardappelen, twee kleine aubergines en wat tomaten. In mijn koelkast vond ik kookroom en een bol mozzarella, waardoor ik meteen dacht een soort lasagne met de zoete aardappel als lasagnebladen. Ook had ik nog wortels liggen, maar die hoefden nog niet per se op, en die kon ik niet zo goed matchen met de rest. Verder heb ik altijd uien en knoflook liggen en die kwamen hier goed van pas. Uit mijn vriezer toverde ik twee pakjes vegetarisch gehakt tevoorschijn en uit de voorraadkast haalde ik een blikje tomatenpuree (wat ik altijd heb liggen). Daarnaast voegde ik natuurlijk een paar van mijn favoriete kruiden toe. 

Het recept:

IngrediëntenRestjes opmaken met behulp van je voorraadkast - zoeteaardappellasagne

– 2 tot 3 zoete aardappelen
– 2 rode uien
– 2 teentjes knoflook
– 500 g (vega) gehakt
– klein blikje tomatenpuree
– 1 grote of 2 kleine aubergines
– 3 tomaten
– 3 tl Italiaanse kruiden
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– zwarte peper
– zout
– 200 ml kookroom
– olie
– bol mozzarella

Bereiding

– schil indien nodig de zoete aardappelen en snijd ze dan in dunne plakken (dit kan met een mes, maar eventueel ook met een kaasschaaf); waarschijnlijk houd je bij elke aardappel een stukje over waar je geen plakken meer uit kunt snijden; snijd deze restanten in miniblokjes zodat je deze straks door de vulling kunt gooien

– verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ovenschaal klaar en vet deze in met olie (boter mag natuurlijk ook) 

– snipper de uien en snijd de knoflook fijn

– zet een wokpan of hapjespan op middelhoog vuur met een beetje olie 

– bak hier eerst de uien in aan en voeg dan de knoflook toe

– voeg daarna het (vegetarische) gehakt toe en bak een paar minuten onder af en toe roeren

– voeg dan de tomatenpuree toe, roer er goed doorheen en laat even aanbakken

– snijd de aubergine(s) in kleine blokjes en voeg toe aan de pan

– doe hetzelfde met de tomaten en voeg ook nu de kleine stukjes zoete aardappel toe 

– voeg dan ook de kruiden toe en zo’n 10 draaitjes zwarte peper en strooi er lekker wat zout bij

– giet ook de kookroom erbij, meng alles goed door elkaar en laat eventjes pruttelen

– proef even of de saus goed op smaak is; zo niet kun je nog wat zout toevoegen

– nu ga je de ovenschaal vullen: begin met een laagje zoeteaardappelplakken, verdeel hier een kwart van de vulling over en ga zo door tot alles op is

– snijd de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de bovenste laag

– zet 40 minuten in de oven en je lasagne is klaar

– eet smakelijk!


Ik vond het zelf erg lekker geworden, dus dit recept kun je natuurlijk ook gewoon maken zonder dat je restjes op moet maken. 🙂

Hopelijk geeft dit je inspiratie voor een vergelijkbaar gerecht wanneer je nog wat groenten hebt liggen. Tot de volgende!

Liefs,
Eline

Hoi allemaal,

Vandaag deel ik dan eindelijk de eerste blog uit de reeks ‘Restjes opmaken met behulp van je voorraadkast’. Ik maakte een gerecht met groenten die ik over had, in combinatie met dingen uit de koelkast, de voorraadkast en de vriezer. 

Wat ik nog had liggen aan verse groenten: een paar zoete aardappelen, twee kleine aubergines en wat tomaten. In mijn koelkast vond ik kookroom en een bol mozzarella, waardoor ik meteen dacht een soort lasagne met de zoete aardappel als lasagnebladen. Ook had ik nog wortels liggen, maar die hoefden nog niet per se op, en die kon ik niet zo goed matchen met de rest. Verder heb ik altijd uien en knoflook liggen en die kwamen hier goed van pas. Uit mijn vriezer toverde ik twee pakjes vegetarisch gehakt tevoorschijn en uit de voorraadkast haalde ik een blikje tomatenpuree (wat ik altijd heb liggen). Daarnaast voegde ik natuurlijk een paar van mijn favoriete kruiden toe. 

Het recept:

Ingrediënten

– 2 tot 3 zoete aardappelen
– 2 rode uien
– 2 teentjes knoflook
– 500 g (vega) gehakt
– klein blikje tomatenpuree
– 1 grote of 2 kleine aubergines
– 3 tomaten
– 3 tl Italiaanse kruiden
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– zwarte peper
– zout
– 200 ml kookroom
– olie
– bol mozzarella

Restjes opmaken met behulp van je voorraadkast - zoeteaardappellasagne

Bereiding

– schil indien nodig de zoete aardappelen en snijd ze dan in dunne plakken (dit kan met een mes, maar eventueel ook met een kaasschaaf); waarschijnlijk houd je bij elke aardappel een stukje over waar je geen plakken meer uit kunt snijden; snijd deze restanten in miniblokjes zodat je deze straks door de vulling kunt gooien

– verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ovenschaal klaar en vet deze in met olie (boter mag natuurlijk ook) 

– snipper de uien en snijd de knoflook fijn

– zet een wokpan of hapjespan op middelhoog vuur met een beetje olie 

– bak hier eerst de uien in aan en voeg dan de knoflook toe

– voeg daarna het (vegetarische) gehakt toe en bak een paar minuten onder af en toe roeren

– voeg dan de tomatenpuree toe, roer er goed doorheen en laat even aanbakken

– snijd de aubergine(s) in kleine blokjes en voeg toe aan de pan

– doe hetzelfde met de tomaten en voeg ook nu de kleine stukjes zoete aardappel toe 

– voeg dan ook de kruiden toe en zo’n 10 draaitjes zwarte peper en strooi er lekker wat zout bij

– giet ook de kookroom erbij, meng alles goed door elkaar en laat eventjes pruttelen

– proef even of de saus goed op smaak is; zo niet kun je nog wat zout toevoegen

– nu ga je de ovenschaal vullen: begin met een laagje zoeteaardappelplakken, verdeel hier een kwart van de vulling over en ga zo door tot alles op is

– snijd de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de bovenste laag

– zet 40 minuten in de oven en je lasagne is klaar

– eet smakelijk!


Ik vond het zelf erg lekker geworden, dus dit recept kun je natuurlijk ook gewoon maken zonder dat je restjes op moet maken. 🙂

Hopelijk geeft dit je inspiratie voor een vergelijkbaar gerecht wanneer je nog wat groenten hebt liggen. Tot de volgende!

Liefs,
Eline

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *