Mokka-ijstaart met chocolade, hazelnoot en koffiesaus

Mokka-ijstaart met chocolade, hazelnoot en koffiesaus

Ingrediënten

Voor de taart
– blikje gecondenseerde melk
– 500 ml slagroom
– 5 tl espressopoeder
– 2 tl hazelnoot essence
– 100 g pure chocola

Voor de saus
– 50 g mascarpone
– 1,5 tl espressopoeder
– 30 g suiker
– snufje zout
– water

Toppings
– 40 g hazelnoten
– 50 g koffieboontjes

Verder nodig
– mengkom
– mixer
– vriezerbestendige vorm (kan een cakevorm zijn, maar ook gewoon een schaal of plastic bak)
– vershoudfolie

Bereiding

Ik leg je uit hoe je de taart maakt, wat prima al een week van tevoren kan. Vervolgens leg ik je uit hoe je de saus maakt; dit zou je ook al een paar dagen voor het serveren van de taart kunnen doen. Het roosteren van de hazelnoten is het lekkerst een uurtje van tevoren, zodat ze vers gebrand zijn, maar wel de tijd hebben gehad om af te koelen en knapperig te worden. Maar eerder kan ook!

De taart

– breek de chocolade in stukken en smelt in een bakje volgens de au bain marie methode (weet je niet hoe dit moet?; dit kun je heel makkelijk online vinden); laat even staan terwijl je verder gaat met de volgende stap

– doe de gecondenseerde melk samen met de slagroom, het espressopoeder en de hazelnoot essence in een mengkom

– mix eerst even door elkaar op de laagste stand en daarna een aantal minuten op de middelste stand tot het bijna de dikte van slagroom heeft

– zet de (cake)vorm klaar en bedek de binnenkant met vershoudfolie (zorg dat je aan alle kanten nog een stuk folie overhoudt) 

– vul de vorm door eerst een deel van het ijsmengsel over de bodem te verdelen zodat de vorm ongeveer voor een vijfde gevuld is; drizzle er dan wat gesmolten chocolade erover; vervolgens weer een deel van het ijsmengsel, de chocolade, ijsmengsel, chocola, ijsmengsel, chocola, en als laatste weer het ijsmengsel (de kans is groot dat, wanneer je een standaard cakevorm gebruikt, je niet alles in deze vorm kwijt kan; als dit zo is kun je gewoon nog een klein taartje erbij maken in een kleine vorm (ik gebruikte een simpel plastic vershoudbakje))

– vouw de plastic folie over de vulling en zet de vorm in vriezer; liefst een nacht, maar na zo’n 5/6 uur is ‘ie ook al prima opgesteven

De saus

– meng de mascarpone, het espressopoeder, de suiker en het snufje zout met een klein scheutje water door elkaar

– voeg indien nodig nog een beetje extra water toe (de saus moet stevig genoeg zijn dat ‘ie niet meteen druipt, maar wel vloeibaar genoeg dat je ‘m over de taart kunt verdelen)

De toppings

– snijd de hazelnoten door de midden

– rooster ze in een koekenpan zonder olie (vuur niet te hoog, goed opletten en blijven omschudden, als ze goed zijn meteen uit de pan halen)

Taart afmaken

– haal de taart vijf minuten voor het serveren uit de vriezer

– haal het plastic eraf en plaats de taart op een mooie serveerplank
– verdeel de saus, de geroosterde hazelnoten en de mokkaboontjes erover

– serveer als geheel en snijd vervolgens in plakken

eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.