Meer overzicht, meer inspiratie en gerichter boodschappen doen

Eline markt groenten boodschappen

De laatste tijd was ik het overzicht en mijn inspiratie een beetje kwijt. Daarom moest ik er even goed voor gaan zitten om alles wat beter op een rijtje te krijgen en daarmee mijn hoofd leeg te maken voor nieuwe ideeën. 

Allemaal losse blaadjes met hoeveelheden van ingrediënten voor gerechten die ik uitgeprobeerd had, kladblok-documentjes op mijn telefoon met halve aantekeningen, foto’s van maaltijden waar ik nog niets mee gedaan had, vage ideeën voor blogs, het werd een grote wirwar waardoor ik het overzicht even helemaal kwijt was. 

Daarnaast zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden in het proces, zoals de weersomstandigheden bij het maken van foto’s en welke producten er in het seizoen zijn (en of je dus alles wat je nodig hebt wel kunt krijgen). Alles bij elkaar zorgde dit ervoor dat ik me moeilijk ergens toe kon zetten en er geen ruimte was voor goede, nieuwe ideeën. Daar moest ik wat aan gaan doen!

Overzicht
Het leek me het beste om ten eerste meer overzicht voor mezelf te creëren. Ik wist niet helemaal goed hoe daarmee te beginnen, maar wat ik in ieder geval moest doen was zorgen dat ik niet meer allerlei losse, vage blaadjes en kladbloknotities had. Vanaf daar ging ik aan de slag. 

Ik heb een heel schema van mijn recepten gemaakt in Excel waarin ik nu kan afvinken welke actiepunten ik al gedaan heb en dus ook makkelijk zie welke ik nog moet doen. Daarnaast heb ik op papier twee lijsten gemaakt: een lijst met alle gerechten die ik al eens heb geprobeerd en die ik binnenkort op mijn website met jullie wil delen en een lijst met al mijn ideeën die ik een keer uit wil proberen om te kijken of ze net zo lekker zijn als wat ik er in mijn hoofd van heb gemaakt. Voortaan kijk ik voordat ik naar de markt ga naar die lijsten en beslis dan welke paar gerechten ik de komende dagen wil gaan maken (en op de foto wil zetten). Hierbij moet ik dan bijvoorbeeld ook rekening houden met seizoensproducten. Zo kan ik gerichter mijn inkopen doen op de markt en in de winkel en ben ik veel productiever bij het ontwikkelen en publiceren van nieuwe recepten.

Licht
Waar ik verder rekening mee moet houden, is wanneer ik een gerecht maak om op de foto te zetten. Het wordt steeds eerder donker en de laatste maand heb ik dus al een paar keer tegen etenstijd (als het alweer bijna donker is) gedacht:  ‘ohja, handig Eline, dit had je even eerder moeten maken’. Want bijna niets is bij het maken van goede foto’s van de maaltijden zo belangrijk als (dag)licht. Daarom pas ik vanaf nu mijn planning daarop aan, door gewoon ‘s ochtends of ‘s middags alvast de keuken in te duiken, zodat ik voordat de avond valt al een paar goede kiekjes heb kunnen schieten. Maar het weer moet natuurlijk wel meezitten, want op grauwe dagen gaat het ook moeilijk. Dus ik let ook zoveel mogelijk op de weersvoorspellingen.

Inspiratie
Als je genoeg nieuwe, liefst originele, recepten wil blijven plaatsen moeten de ideeën met enige regelmaat blijven komen. Het helpt voor mij niet echt om mezelf te dwingen dingen te bedenken. Ik had laatst denk ik ongeveer een maand lang bijna geen inspiratie. Dat is vrij frustrerend, maar omdat ik wist dat dit kan gebeuren had ik al wel genoeg recepten achter de hand die ik al eerder bedacht had. Op een gegeven moment kwamen er weer nieuwe ideeën bij me op en dat blijft nu alweer een tijdje goed gaan. Misschien helpt het dat het inmiddels herfst is en er weer allerlei nieuwe producten in het seizoen zijn. Maar ik denk dat het ook helpt dat ik weer wat meer overzicht heb en er daardoor weer ruimte is om creatief na te denken.

Ik ben blij dat ik nu bezig ben met echt een structuur te creëren. Zo heb ik een veel beter beeld van wat ik doe en waar ik naartoe werk. Naarmate ik langer bezig ben wordt het ook steeds leuker; het is bijvoorbeeld al heel tof om de receptenpagina steeds voller te zien worden. En bij elke volger die erbij komt verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht. Dus ik blijf nog lekker doorgaan en hoop jullie nog lang blij te kunnen maken met mijn recepten.

Liefs,
Eline

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *