Medium rare rosbief met smaakvolle pestosaus

Medium rare rosbief met smaakvolle pestosaus

Ingrediënten

Voor de rosbief 
– rosbief van 1 tot 1,5 kilo
– zout
– witte peper
– bakboter

Voor de pestosaus
– de jus van de rosbief
– 50 g parmezaanse kaas (blok)
– 20 g rucola
– 20 g spinazie
– 100 g gepelde gezouten pistachenoten
– scheutje extra vierge olijfolie
– sap van ½ citroen
– 100 ml kookroom of slagroom

Verder nodig
– vleesthermometer (handig)
– foodprocessor

Bereiding

– haal de rosbief een uur voordat je ‘m gaat klaarmaken uit de koelkast

– haal ‘m een kwartier voor bereiding uit de verpakking en leg op een plank met een keukenpapiertje eronder en erop

– dep daarna met een nieuw papiertje nog even wat beter droog 

– zet een grote braadpan op het vuur met een ruime hoeveelheid bakboter en zet het vuur hoog

– schroei de rosbief aan alle kanten binnen een paar minuten dicht 

– haal de rosbief nu even uit de pan, zet het vuur lager en doe er een beetje extra boter in

– bestrooi de rosbief aan alle kanten royaal met witte peper en zout en plaats dan terug in de pan, met de deksel erop

– draai de rosbief na 8-10 minuten door op een andere kant, en doe dit steeds weer na 8-10 minuten totdat je alle kanten gehad hebt; zo gaart de rosbief mooi gelijkmatig

– na driekwartier tot een uur zal de rosbief mooi medium rare zijn

– heb je een vleesthermometer?; steek deze dan na ongeveer veertig minuten in het midden van het vlees en zet de gewenste temperatuur op 50; dan weet je echt precies wanneer je de rosbief uit de pan moet halen

– heb je een kleinere rosbief?; dan is deze sneller gaar en hoeft deze aan elke kant minder lang te garen; gebruik hier ook zeker een vleesthermometer voor als je die hebt

– terwijl de rosbief gaart, kun je alvast de pesto maken: rasp de parmezaanse kaas en gooi deze samen met de rest van de ingrediënten in een foodprocessor; laat draaien tot het een egale massa is geworden

– rosbief klaar?; haal deze uit de pan en leg op een plank om even te laten rusten

– laat het vuur onder de pan aan staan en voeg de zelfgemaakte pesto en de room toe aan de jus die in de pan is achtergebleven; na even verwarmen en roeren wordt het een egale massa en is je saus klaar

– snijd de rosbief in dunne plakken en serveer met de pestosaus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.