De start van Hoofgerechten

Logo Hoofgerechten - horizontaal

Zo’n twee maanden geleden ging bij mij opeens een knop om en dacht ik ‘ik ga het gewoon doen!’. En nu is mijn site online! 

Al een tijdje zat in met het idee in mijn hoofd om een eigen blog te beginnen. Het leek me leuk om anderen te inspireren met recepten, net zoals ik ook geïnspireerd ben door andere foodbloggers. Maar elke keer had ik weer die twijfel, omdat ik, wanneer ik iets doe, het meteen echt goed wil doen. Daardoor maakte ik het allemaal veel te groot in mijn hoofd. 

Maar als ik twee maanden geleden niet was begonnen, dan had ik nu nog steeds helemaal niets. Dus ik ben heel blij dat ik het in kleine stapjes heb aangepakt en gewoon ergens begonnen ben. En ik ben er natuurlijk nog lang niet. Maar dat maakt het juist leuk! Ik heb nog zoveel te leren, nog zoveel te ontdekken en ik heb superveel zin om daar de komende tijd mee aan de slag te gaan. 

Fotohoekje
Waar ben ik begonnen?
Het begon met het volledig opruimen van mijn kamer. De hoek bij het raam (hallo, perfecte plek voor foto’s) stond vol met zooi, dus die heb ik vrijgemaakt. Ik ben bij een kringloopwinkel in de buurt op zoek gegaan naar een soort combinatie van een kast en een tafel om de foto’s op te kunnen maken. Ik vond een verrijdbaar keukenblok; perfecte hoogte, twee planken voor opslag van servies en props en natuurlijk top dat ik ‘m kan verplaatsen voor de juiste positie ten opzichte van het zonlicht. 

Het kiezen van een naam
Ja, hoe ga je die blog dan noemen? Ik wilde graag dat mijn eigen naam er in zat, omdat dat het wat persoonlijker maakt. Ik heb simpelweg mijn voor- en achternaam bovenaan een blaadje geschreven en vervolgens heb ik een lange lijst gemaakt met dingen die met eten te maken hebben, zoals ‘voeding’, ‘recepten’, ‘gerechten’, ‘diner’, ‘koken’, ‘keuken’, etc., en dan sommige dingen ook nog in het Engels of zelfs Frans. Hoofgerechten werd al snel een optie, en hoe vaker ik de naam zag staan, hoe leuker die werd. 

Domeinnaam claimen
Oké, niet meer twijfelen, dit wordt ‘m! Tijd om de domeinnaam te claimen. Na een beetje uitzoeken bij welke host ik dit ging doen, ging het allemaal vrij makkelijk. Ik vond het vooral heel leuk om mijn eigen mailadres aan te maken (eline@hoofgerechten.nl). 

Logo
Zal ik zelf een logo maken of laat ik dit door iemand doen die dat gewoon goed kan? Ach, proberen kan geen kwaad toch? Met Canva en een simpel online tekenprogrammaatje kwam ik al snel tot een leuk ontwerp. Daar heb ik de dagen daarna nog een beetje aan geknutseld en uiteindelijk was ik tevreden. De kleur groen die ik in mijn logo heb gebruikt is ook meteen de hoofdkleur voor mijn blog geworden. 

Foto-ondergronden

Foto-ondergronden maken

Wanneer je een foto maakt van je eten, ziet dat er niet altijd zo prachtig uit. En dat ligt dan niet per se aan het eten; de ondergrond speelt ook een grote rol. Het leek me heel tof om zelf de ondergronden te maken, omdat niemand anders dan precies dezelfde heeft. Ik heb online opgezocht hoe ik dit ongeveer moest aanpakken en heb bij de Gamma en Action alle benodigdheden ingekocht. Houten platen als basis, muurvuller om met een paletmes een reliëf aan te brengen en verf en spuitbussen voor de kleuren. Ik heb nu vier combinaties van ondergronden en opstaande achtergronden waaruit ik kan kiezen. Maar ik denk dat het niet lang duurt voordat ik m’n oude kleren weer uit de kast trek om er nog een paar bij te maken. 

Servies, nieuwe keukenspullen en props
Een ander onderdeel van het opstarten van de blog was het shoppen van borden, bakjes, nieuwe keukenspullen en allerlei props. Want ook deze dingen spelen een grote rol bij het maken van mooie foto’s. In de eerste maand ben ik meerdere keren langs verschillende winkels gegaan en elke keer zat er wel weer wat leuks tussen. De Xenos, de Action, de Sligro, Dille & Kamille, overal waren wel dingen te vinden. En de komende tijd zal ik mijn collectie nog wel wat meer uitbreiden, want volgens mij kun je hier echt nooit genoeg van hebben. 

Website bouwen
Gelukkig bestaan er genoeg handige programma’s voor het bouwen van een website. En ontzettend fijn dat er mensen zijn die een uitgebreide uitleg op film zetten en dit delen via Youtube. Hierdoor lukte de basis al aardig goed. Ik liep wel tegen een paar dingen aan, maar door een beetje hier en daar te zoeken begin ik zelfs een beetje de codetaal te snappen. Er zijn nog heel veel opties en plugins mogelijk, maar dat komt later wel, wanneer ik wat meer content op de website heb staan. 

Spinazie-fetawafelsRecepten bedenken
Voordat ik online wilde gaan, wilde ik in ieder geval alvast wat recepten achter de hand hebben. Ik heb dus een lijst met allerlei ideeën gemaakt en heb inmiddels al best wat recepten uitgewerkt en op de foto gezet. Zo hoop ik voorlopig met goede regelmaat nieuwe hoofgerechten te delen.

Al deze voorbereiding was superleuk en het werd ook steeds weer leuker. Maar ik ben blij dat ik nu eindelijk écht kan gaan beginnen. 

Liefs,
Eline 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *