
Ingrediënten
– 2 pakjes filodeeg
– 500 g zoete aardappel
– 1 rode ui
– 100 g feta
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– beetje cayennepeper
– 1 ei
– 30 g amandelschaafsel
– 10 el chilisaus
– 200 g crème fraiche
Bereiding
– gebruik je filodeegplakjes uit de diepvries?; haal deze dan op tijd uit de vriezer
– verwarm de oven voor op 210 graden
– zet een kookpannetje op het vuur met water en een beetje zout en breng aan de kook
– was de zoete aardappel, schil indien nodig, snijd in blokjes en kook 10 minuten
– snipper de rode ui en verkruimel/snijd de feta klein
– giet de zoete aardappel af en prak met een vork tot puree
– gooi de rode ui en feta erbij en ook het paprikapoeder en de cayennepeper; meng door elkaar
– zet twee bakplaten klaar met bakpapier (of bak eerst de ene batch en daarna de volgende op dezelfde plaat)
– trek de filodeegplakjes van elkaar los en snijd in repen van ongeveer 6/7 cm (ligt een beetje aan de grootte van je filodeegplakjes; je kunt ze doormidden of door drieën snijden)
– maak de plakjes een beetje vochtig met water
– voor elk hapje ga je twee repen deeg gebruiken; eerst schep je een beetje vulling (een kleine eetlepel is voldoende) op de ‘voorkant’ (aan het begin) van een reep deeg; deze rol je op; vervolgens druk je ‘m aan beide kanten een beetje dicht, draai je ‘m een kwartslag en rol je ‘m in een tweede reep deeg; leg op de bakplaat en druk voorzichtig een klein beetje plat
– herhaal dit totdat de vulling en alle deegplakjes op zijn
– breek het ei kapot in een bakje, klop los en bestrijk alle hapjes ermee
– verdeel het amandelschaafsel over de hapjes
– bak in 15 minuten af in de voorverwarmde oven
– maak ondertussen de dipsaus door de crème fraiche en de chilisaus met elkaar te mengen
– je kunt de hapjes warm of koud eten; maar het lekkerst is wel als ze nog een beetje krokant zijn, dus laat ze niet té lang liggen
– eet smakelijk!