Filodeeghapjes met zoete aardappel en feta

Filodeeghapjes met zoete aardappel en feta

Ingrediënten

– 2 pakjes filodeeg
– 500 g zoete aardappel
– 1 rode ui
– 100 g feta
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– beetje cayennepeper
– 1 ei
– 30 g amandelschaafsel
– 10 el chilisaus
– 200 g crème fraiche

Bereiding

– gebruik je filodeegplakjes uit de diepvries?; haal deze dan op tijd uit de vriezer

– verwarm de oven voor op 210 graden

– zet een kookpannetje op het vuur met water en een beetje zout en breng aan de kook

– was de zoete aardappel, schil indien nodig, snijd in blokjes en kook 10 minuten

– snipper de rode ui en verkruimel/snijd de feta klein

– giet de zoete aardappel af en prak met een vork tot puree

– gooi de rode ui en feta erbij en ook het paprikapoeder en de cayennepeper; meng door elkaar

– zet twee bakplaten klaar met bakpapier (of bak eerst de ene batch en daarna de volgende op dezelfde plaat) 

– trek de filodeegplakjes van elkaar los en snijd in repen van ongeveer 6/7 cm (ligt een beetje aan de grootte van je filodeegplakjes; je kunt ze doormidden of door drieën snijden)

– maak de plakjes een beetje vochtig met water 

– voor elk hapje ga je twee repen deeg gebruiken; eerst schep je een beetje vulling (een kleine eetlepel is voldoende) op de ‘voorkant’ (aan het begin) van een reep deeg; deze rol je op; vervolgens druk je ‘m aan beide kanten een beetje dicht, draai je ‘m een kwartslag en rol je ‘m in een tweede reep deeg; leg op de bakplaat en druk voorzichtig een klein beetje plat

– herhaal dit totdat de vulling en alle deegplakjes op zijn

– breek het ei kapot in een bakje, klop los en bestrijk alle hapjes ermee

– verdeel het amandelschaafsel over de hapjes

– bak in 15 minuten af in de voorverwarmde oven

– maak ondertussen de dipsaus door de crème fraiche en de chilisaus met elkaar te mengen

– je kunt de hapjes warm of koud eten; maar het lekkerst is wel als ze nog een beetje krokant zijn, dus laat ze niet té lang liggen

– eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.