
Ingrediënten (6p)
Voor de meringue
– citroen(sap)
– 1 ei (eiwit)
– snufje zout
– 40 g kristalsuiker
– 25 g poedersuiker
Voor de pistacheroom
– 50 g ongezouten gepelde pistachenoten
– 125 g mascarpone
– 125 ml slagroom
– 65 g poedersuiker
Voor de garnering
– 250 g verse frambozen
– 20 g ongezouten gepelde pistachenoten
Verder nodig
– mengkom
– handmixer
– apparaat om noten fijn te malen
– spuitzak met glad spuitmondje
Bereiding
Meringue
– het maken van de meringue duurt een tijdje, maar kan al van tevoren gedaan worden
– verwarm de oven voor op 100 graden
– maak de mengkom en de mixers vetvrij met een keukenpapiertje met citroensap
– splits het ei en doe het eiwit in de schone kom, samen met een snufje zout
– klop het eiwit op en voeg ondertussen beetje bij beetje de kristalsuiker toe; mix door tot het eiwit stijf is en je de kom op z’n kop kunt houden en de inhoud gewoon blijft hangen
– spatel daarna de poedersuiker door het opgeklopte eiwit
– leg een stuk bakpapier op een platte ovenschaal (ik deed het op de onderkant) en smeer het eiwit hier netjes over uit in een dunne laag
– bak de laag meringue in 1,5 uur droog
– zet dan de oven uit, zet de deur op een heel klein kiertje en laat de meringuelaag afkoelen in de oven
– breek de meringue in kleine stukjes en bewaar afgesloten op een droge plek tot het moment van gebruiken
Pistacheroom
– zet een koekenpan (zonder olie) op het middelhoog vuur en doe hier de pistachenoten in (ook de 20 gram die je voor de garnering gaat gebruiken); je gaat ze kort roosteren waardoor ze nog lekkerder gaan smaken; let heel goed op en roer goed door, zodat ze niet aanbranden; na een minuutje of 5 zullen ze goed zijn
– haal de pistachenoten daarna meteen van het vuur en laat ze afkoelen in een bakje of op een bordje
– doe de mascarpone, slagroom en poedersuiker in een mengkom en mix tot een stevige massa
– maal 50 g van de afgekoelde pistachenoten fijn
– voeg toe aan de room en mix er doorheen
– maak een spuitzak gereed voor gebruik door de onderkant open te knippen en het spuitmondje erin te doen
– vul de spuitzak met de pistacheroom en leg tot gebruik in de koelkast
Bordjes opmaken
– plaats de verse frambozen een beetje random op de bordjes
– spuit de pistacheroom er in toefjes tussen en naast
– plaats op een aantal toefjes een stukje meringue en op een aantal toefjes en halve pistachenoot
– eet smakelijk!