
Ingrediënten (4p)
– 800 g kruimige aardappelen
– 1 kilo asperges (of meer natuurlijk)
– 4 eieren
– 200 g ham(blokjes)
– 50 g boter
– 2 el bloem
– 2 tl tuinkruiden-bouillonpoeder
– 200 ml water
– zwarte peper
– bieslook (20 sprietjes)
– olie
Bereiding
– verwarm de oven voor op 180 graden
– was de aardappelen goed en prik er aan alle kanten wat gaatjes in met een vork
– leg een vel bakpapier op een ovenschaal of rooster en plaats hier de aardappelen op
– besprenkel de aardappelen met een beetje olie (en smeer uit met een kwastje als je die hebt) en strooi er een beetje zout op
– zet voor ongeveer 40 minuten in de oven (kleine aardappelen zijn na een halfuur al gaar, grote kunnen wat langer dan 40 minuten nodig hebben)
– snijd van de onderkant van de asperges een stuk van ongeveer 3 centimeter af en en schil ze vanaf een paar centimeter onder het kopje (je kunt de onderkantjes en schillen bewaren voor bijvoorbeeld een bouillon)
– leg ze in een pan met koud water en zet op het vuur
– breng aan de kook en laat 5 minuten koken; zet daarna het vuur uit / haal de pan van het vuur af en laat met de deksel op de pan nog 10 minuten doorgaren
– kook ondertussen de eieren (gemiddeld grote eieren moeten 7 à 8 minuten voor hardgekookt)
– pak een steelpannetje en doe hier de boter in
– laat op een redelijk laag vuurtje smelten
– voeg de bloem toe, zet het vuur ietsje hoger en roer goed door met een garde (paar minuten)
– voeg dan de tuinkruidenbouillon en het water toe en een goeie snuf peper en roer ook weer goed met de garde; je zult merken dat het langzaam dikker wordt; als het mengsel echt een mooie sausdikte heeft, is de botersaus klaar
– snijd de ham indien nog nodig in blokjes en snijd of knip de bieslook in kleine stukjes
– prak, als je dit wil, de eieren met een vork
– check of de aardappelen gaar zijn en haal uit de oven
– giet de asperges af (eventueel bouillon bewaren)
– serveer met de aardappelen, eieren, ham, botersaus en bieslook
– eet smakelijk!